Artvin Yusufeli Tünelleri yapımı sırasında kayıt altına alınan, tünelin bütün yapım aşamalarını Tek Tek ayrıntılarıyla anlatan bu videoda Yusufeli tünellerinin yapım metodoloji sinden bahsedilmektedir. Artvin Yusufeli Tünelleri NATM yöntemi ile yapılmıştır.
Tünellerde Kazi Destekleme İmalatları
- Birincil Tahkimat
Yeraltına açılan boşluklarda bozulmaya olan eğilim, tüneli çevreleyen zemindeki deformasyonların oluşma ihtimalini artırır. Ve bu deformasyonların istenmeyen oturmalar, gevşemelere, kaya mukavemetinin azalmasına neden olmayacak kadar küçük olması gerekir.
Tünellerde Zemin ve Destekleme Tipleri
1. KAZI
NATM (New Austrian Tunnelling Method) Yeni Avusturya Tünel Açma yöntemi olarak bilinen bu method tünellerde kullanılacak desteklemeleri ve destekleme türlerini belirlemek için kazı sırasında meydana gelebilecek deformasyonları ve bu deformasyonlardan kaynaklanacak duraysızlık durumlarının sönümlenmesini ve bu sönümlemeler için yapılması gereken işlemleri belirten bir yöntemdir. Bu yöntemde deformasyonların önüne geçmek için öncelikle zemin içerisindeki iç basınç hesaplamalarına, zemin çatlak sistemlerine ve durumlarının bilinmesine ihtiyaç duyulur. Bunun için jeolojik, jeoteknik ve mekanik ölçümler yapılır.
Tünelcilik ve Metro Projeleri
Büyük kentlerin ulaşım sorununda en etkili çözüm yolu olan metro; günümüz toplu taşımacılık sistemlerinin yaygın bir türü olarak tüm dünyada giderek artan oranda kullanılmaktadır.
Ucuz ve çabuk ulaşım olanağı sağlayan metronun diğer raylı sistemlerle birlikte İstanbul içi kent karayollarındaki trafik sıkışıklığına en etkili çözümü sağlayacağı da kuşkusuzdur.
Oval Delikli ve Sürtünmeli Sabitleyiciler – Bulonlu Birleşimler
Yapıların deprem güvenlikleri, esas olarak; taşıyıcı sistemlerinin konfi-gürasyonuna, malzemesine ve bulundukları zemin koşullarına bağlıdır. Bunlardan ilk iki paramet-re, deprem hareketinin oluşturduğu enerjiyi sönümlemede etkili olur-ken, üçüncü parametreye ise bu enerjinin kaynağı gözüyle bakmak mümkündür. Depreme dayanıklı yapı tasarımına, mekanikten bilinen, enerjinin korunumu gözüyle bakılırsa, iyi tasarlanmış bir yapı için (1) eşitliği yazılabilir. Okumaya devam et “Oval Delikli ve Sürtünmeli Sabitleyiciler – Bulonlu Birleşimler”
Yapısal Jeoloji
Yapısal Jeoloji: Değişik türde fay, kıvrım, sil, dayk gibi jeolojik yapıların etkin olduğu dünya kabuğunun yapısını inceler, küçük ölçekli yapıların orijini, oluşumu, sınıflandırılması, yayılımı ve birbirleriyle olan ilişkilerle ilgilenir. Okumaya devam et “Yapısal Jeoloji”