Artvin Yusufeli Tünelleri yapımı sırasında kayıt altına alınan, tünelin bütün yapım aşamalarını Tek Tek ayrıntılarıyla anlatan bu videoda Yusufeli tünellerinin yapım metodoloji sinden bahsedilmektedir. Artvin Yusufeli Tünelleri NATM yöntemi ile yapılmıştır.
Delgi ve Enjeksiyon işleri
Baraj, gölet, regülatör, santral, yükleme havuzu, cebri boru, pompa istasyonu, kanal, tünel, galeri vb su yapılarının ön inceleme, planlama, kesin proje, uygulama ve kontrolü aşamaları ile ilgili olarak;
Zemin ve Kayalarda İyileştirme
Sızma ve taşıma gücü sorunu olan zemin ve kayaçlarda iyileştirme ve güçlendirme yöntemlerinden biri veya bir kaçını birlikte uygulanması gerekebilir. Proje Mühendisi topografik, jeolojik ve jeoteknik verileri dikkate alarak hangi yöntem (veya yöntemlerin) uygulanacağı kararını verecek ve bunu özel teknik şartnamede belirtecektir.
Faylar
Kayaçlarda kırılma düzlemleri boyunca birbirinden ayrılan bloklardan biri diğerine göre gözle fark edilebilecek kadar yer değiştirirse “Fay” oluşur. Mekanik bakımdan faylar ve çatlaklar birbirlerine benzerler, fakat aralarındaki fark; çatlaklarda kırılma düzlemi boyunca sadece yanlara doğru bir açılma olurken, faylarda kırılma düzlemi üzerinde değişik yönlere doğru bir bloğun diğerine göre kayma hareketi olmaktadır. Okumaya devam et “Faylar”